lauantai 19. tammikuuta 2013

Vain elämää, ei sen enempää.



Jouni Hynynen ei pidä sarjasta Vain elämää ja esittää asiasta mielipiteensä.

Okei… ja? Veikkaan ettei pidä moni muukaan.

Miksi tämä siis on otsikon aihe jo kolmatta päivää?

Anteeksi nyt suunnattomasti internetin sivukujilla pyörivät nimimerkkienne takaa herjaavia kommentteja laukovat äkäpussit jos en, sarjan fanina, näe tässä mitään tuomittavaa tai edes häiritsevää? Saman anteeksipyynnön lähetän jokaiselle toimittajalle, jotka selvästi luulevat suomeksi lauletun metallimusiikin pioneerin televisiosarjaa kohtaan tuntemien kriittisten mielipiteiden saavan minut ostamaan lehtensä.

Itse en nyt vain saa päähäni mitä väärää, pahaa tai häiritsevää tässä on tapahtunut? Muusikko X kommentoi, ettei pidä TV-sarjasta Y, entäs sitten? Ilmaisia asiansa toki suoraan, mutta en ole tiennyt sen olevan laitonta lehtiin kirjoittaessa.

Mistä siis kiikastaa?

Onko ongelmana mielipiteen suoruus? Olisiko Hynysen pitänyt antaa mielipiteen sijaan rakentavaa palautetta tyyliin ”Joo, kyl mää korvaisin Cheekin Hectorilla tai jollain muusikolla ylipäätään”, tai kommentoida omaan härskin, ja suoraan, tapaansa tyyliin ’’On sillä Kaija Koolla sitten hyvät tissit’’. Olisiko jompikumpi näistä vaihtoehdoista ollut teistä nettivihaajista parempi?  

No ei tietenkään! Jos jompikumpi kommenteista olisi annettu, olisivat keskustelupalstat täynnä kommentteja kuinka ”Hynynen mollasi Cheekiä, homosuhde Kauko Röyhkän kanssa?” tai ”Hynynen rienaa naisia kuoliaaksi”. Iltapäivälehdet olisivat nauttineet varmasti yhtä paljon ja otsikot olisivat kutakuinkin samoja.

No, onko ongelmana se että kritiikkiä antoi juuri Jouni Hynynen, mies joka on usein tunnettu suorasanaisuudestaan? Itse näen syyn siihen miksi monet tästä peppukipeiksi tulivat olevan se, että kommentin esitti muusikko. Menestynyt ja usein lehdissä, vaikkei aina musiikin takia, esiintyvä muusikko vieläpä. Samanlainen reaktio tapahtui Kauko Röyhkän kanssa. Mies haukkui Cheekiä ja sarjaa -> Ihmiset alkoivat heilutella virtuaalisia soihtuja. Samanlainen reaktio olisi syntynyt, jos kommentin olisi esittänyt vaikkapa Toni Wirtanen, Olli Lindholm, Herra Ylppö etc. mediassa edes HIEMAN keskivertomuusikkoa enemmän esiintyvä henkilö.

Itse sain pahan naurukohtauksen tämän päivän otsikossa esitetystä tivauksesta ”Mitä olet tehnyt, että sinulla on oikeus haukkua kunnon muusikoita?”. Tämä siis esitetään miehelle joka oli mukana luomassa käsitettä suomeksi laulettu metallimusiikki, on julkaissut bändinsä kanssa 12 albumia joista seitsemän saanut kulta- ja yksi platinalevyn, nauttii suurta arvostusta sanoittajana ja kirjoittajana, kiertänyt Suomea armotta lähes 20 vuotta ja julkaissut kolme runokirjaa. Eihän muusikot nyt saa ilmaista mielipidettään muista muusikoista.

Syynä voi tosin olla myös Hynysen persoon ja kirjoitustyyli. Piilovittuilua ja ironiaa ironian ja piilovittuilun perään. Epäilen tosin. että vaikka mielipiteen olisi esittänyt kuka tahansa hieman enemmän julkisuudessa ollut henkilö, olisi lopputulos ollut sama. Miettikää nyt…

”Sofi Oksanen lyttää Vain elämää sarjan maanrakoon: Paskaa!”
”Teemu Selänne lyttää Vain elämää sarjan maanrakoon: Paskaa”
”Timo Soini lyttää Vain elämää sarjan maanrakoon: Paskaa!”
”Sauli Niinistö lyttää Vain elämää sarjan maanrakoon: Paskaa!”
”Paavi lyttää Vain elämää sarjan maanrakoon: Pyhää paskaa!”

Noh, oliko kyseessä se että haukuttu sarja oli juuri Vain elämää? Todennäköisesti, sillä epäilen vahvasti tällaisen mediasirkuksen syntyä, jos Hynynen olisi kritisoinut vaikkapa CSI:tä.

Vain elämää sarjalla on aivan helvetisti faneja. Hel-ve-tis-ti! Sarjan suosio räjähti käsiin, enkä ihmettele. Kansan tuntemat muusikot esittävät toistensa kappaleita, toiset paremmin kuin toiset, ja kertovat itsestään uusia asioita. Tällaiselle ”hömpälle” on aina kysyntää. Itse en voi mennä valittamaan, sillä sarjasta pidin. Varsinkin Erinin verisoinnit olivat peräjälkeen loistavia tulkintoja. Omalla kohdalla tosin potin räjäytti Jonne Aaronin Rock-Satumaa. Mies vaikutti myös persoonana rennolta ja mukavalta tyypiltä, vaikka Negative ei koskaan ole iskenyt. Satumaa-cover tuli hyvällä tavalla puun takaa. Se oli tuore lähestymistapa biisiin, kunnioittaen samalla kappaleen historiaa.

En kuitenkaan ymmärrä miksi sarjaa ei saisi kritisoida. Siksikö että se on suosittu? Siksikö että se oli ”ihmisläheinen”? Siksikö että siinä itkettiin ja halailtiin ja oltiin niinku close and stuff? Siksikö että siinä oli suosikkimuusikkoni A jonka versiointi biisistä B oli ihan helvetin C?

Kaikkea saa ja pitää kritisoida jos näkee sille tarpeen. Sinulla on oikeus olla pitämättä Vain elämää -sarjasta, mutta sinulla on myös oikeus pitää ja nauttia siitä. Sinulla on myös oikeus kirjoittaa pitäväsi sarjasta, tai kirjoittaa siitä kuinka et voi kyseistä moskaa sietää.

Kysykääs siis Vain elämääistit itseltänne: Millä tavoin Jouni Hynysen omastanne eriävä mielipide on vaikuttanut Vain elämää –sarjaan?

Vastaus: Ei vittu mitenkään.

3 kommenttia:

  1. Oo noo! Täällä olen minä, Paavi! Lähetän sinulle kondomipaketin koska olet niin syntinen muutenkin! Voit jatkaa syntiäsi kondomipakettia hiplaten! Muahahahaha..... muahahah... hah...h.... -_-

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No voehan Miiikkael Monrou! Puuppa! Uutta Matsquu tullu! Usko jumalaan Miika! Hän pelastaa sinut!

      Poista
    2. No ei vittu pelasta! Pois uskontohörhö!!!!11!

      Poista